Goudje | Sombere buien horen nog steeds wel eens bij me, maar ik weet nu dat ze over gaan

Openheid, kwetsbaarheid en mentale gezondheid

Zo’n tien jaar geleden leed ik aan een depressie. Het was een donkere en zware periode, uitzichtloos. Ik voelde me lusteloos, mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen waren tot een nulpunt gedaald en er kwam weinig tot niets uit mijn handen. Hoe ik erin kwam? Het kwam onder andere door grote veranderingen: ik ging studeren (en koos de verkeerde studie), ging het huis uit en mijn ouders verhuisden naar de andere kant van het land.

#ikbenopen mentale gezondheid onlline platform
Goudje depressie #ikbenopen ervaringsdeskundige mentale gezondheid

Maar veel belangrijkere factoren zijn achteraf: erfelijke belasting en niet goed kunnen omgaan met emoties. Ik had mezelf aangeleerd dat ik altijd vrolijk moest zijn, hard moest werken en vooral niet te veel van mezelf te laten zien. Als ik me verdrietig voelde, dan mocht niemand dat zien. Gooi daar een stevig temperamentje bij en je hebt een fijne mix van zelfdestructie, woede en somberheid.


Bij de psycholoog

Leerde ik mijn gedachten en gevoelens te orderenen. Ik herinner me de belangrijkste les: ‘Een slechte dag hoort erbij en die gaat vanzelf weer over.’ Klinkt simpel toch? Ergens in mijn leven heb ik mezelf aangeleerd dat die slechte dagen, verdriet en andere grauwe zaken, er niet mochten zijn. Achteraf kan ik zeggen dat ik er zelfs bang van was en hoe banger ik was, hoe depressiever ik werd.

Door therapie en doordat ik een studie koos die veel beter bij me paste (psychologie), leerde ik mezelf beter kennen en leerde ik weer van mezelf te houden.

Sombere buien horen nog steeds wel eens bij me, maar ik weet nu dat ze over gaan. Zo’n 8 jaar na mijn depressie, belandde ik overigens nog eens bijna in een burn-out, waaruit ik nog veel meer lessen leerde.


Bewegen, praten, ademhalen.

Nu, nog een paar jaar later, zet ik al deze ervaring (en kennis vanuit mijn studie) om in iets positiefs: ik ben inmiddels coach en running therapeut met mijn eigen bedrijf: Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl).

Dagelijks help ik mensen met burn-out, depressieve en/of angst klachten. Dit doe ik niet vanuit een kantoor, maar dat doe ik buiten. We gaan de buitenlucht in om hard te lopen en/of te wandelen. Tijdens zo’n sessie praten we en doen we oefeningen die inzichten geven. Daarnaast halen we adem.

Goudje run free groningen #ikbenOpen partner mentale gezondheid ervaringsdeskundige

Wat hebben hardlopen en ademhalen met mentale gezondheid te maken? Door rustig hard te lopen ga je je beter voelen: je werkt aan je zelfvertrouwen; je komt letterlijk in beweging (lekker die onrust eruit lopen); je maakt endorfine aan, waardoor je stress afbreekt; buitenlucht en licht zijn gezond; en tot slot: je zet je hoofd uit en je gevoel aan.

Goudje run free groningen #ikbenOpen partner mentale gezondheid running therapie

Daarnaast richt ik me zogezegd op ademhaling, want als je veel stress ervaart (en dat doe je meestal als je depressief bent, een burn-out hebt en/of veel angst ervaart) dan kun je veel winst behalen met je ademhaling. De meeste mensen met veel stress halen te oppervlakkig en te snel adem. Het goede nieuws is dat je dit tot op zekere hoogte kunt beïnvloeden. Dat begint bij bewustwording.


Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op of volg me op Instagram


#ikbenOpen ervaringsdeskundige mentale gezondheid running therapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *