Valerie | Muziek voor je mentale gezondheid

Lieve, mooie, toffe, geweldige en unieke lezer!
Bedankt voor het openen van mijn blog over mijn ervaringen met mentale gezondheid, maar nog veel belangrijker bedankt voor de stap die jij zelf maakt door te lezen over mentale gezondheid! Mentale gezondheid is namelijk een fenomeen, waar tot op de dag van vandaag nog een taboe op rust en in mijn opinie is het belangrijk dat er stappen worden gemaakt omtrent deze taboe, al is het maar iets kleins zoals het lezen van een blog.

Valerie pronk muziektherapie blog storytelling mentale gezondheid #pratenhelpt psychische klachten #ikbenOpen #ikbenopen ymca

Wie is Valerie?
Om het verhaal over mijn ervaringen iets duidelijk te maken wil ik eerst kort door de bocht beeld te schetsen over wie ik ben. Mijn naam is Valerie Pronk en ik heb op het moment van schrijven drie banen, allerlei vrijwilligerswerk taken én een studie Psychologie. Voor mij persoonlijk is werk en studie een uitlaatklep, maar ook een manier (coping strategie) om met mijn eigen mentale gezondheid om te gaan. Deze coping is niet altijd even gezond, maar wordt versterkt door mijn ambities en passie. Tja, ook therapeuten hebben een coping waar zij persoonlijk aan moeten werken.

Muziektherapie valerie pronk ymca scheveningen #ikbenOpen #ikbenopen
Valerie pronk muziektherapie #ikbenOpen #ikbenopen ymca nederland collectief challenge #iamwhole iamwhole

Therapeuten hebben soms ook hulp nodig
Twee maanden geleden ben ik namelijk afgestudeerd als muziektherapeut en juist binnen mijn therapeutenwerk ben ik mijzelf bewust geworden van mijn eigen mentale gezondheid. Door continu bezig te zijn met de mentale gezondheid van anderen en er continu te willen zijn voor anderen, vergat ik menig moment dat ook ik een mentale gezondheid heb. Ik ben therapeut, maar ook een therapeut kan zichzelf voorbij lopen en kan hulp nodig hebben van een ander.

Het moeilijkste binnen mijn werk en stages als muziektherapeut was het erkennen dat ik een mentale gezondheid had en dit te uiten naar de omgeving. Ik durfde mijzelf niet open te stellen en aan te geven dat ook ik soms niet lekker in mijn eigen vel zat, want dat kon in mijn ogen niet als therapeut. Wat ik om die reden deed, was een masker opzetten en keihard doorwerken. Tot mijn lichaam en innerlijk zei stop! Tot hier en niet verder.

Angsten onder ogen komen
Als therapeut in opleiding ben ik toen mijn grootste angst aangegaan: hulp zoeken bij een therapeut, middels supervisie. Het ironische is, dat ik therapeut ben geworden ondanks mijn irreële angst voor therapeuten. In de supervisie leerde ik om voor mijzelf te zorgen en om de mantra’s in mijn eigen gedachten een positieve wending te geven. Zo werd ‘Ik hoor hier niet’ omgetoverd tot ‘Ik mag er zijn’. Onwennig was het ruimte geven aan mijn eigen gevoel, wat ik zolang al opzij zette voor anderen.

Valerie pronk muziektherapie ymca nederland #ikbenOpen #ikbenopen #iamhwole iamwhole challenge mentale gezondheid

Menselijke therapeut | #IkbenOpen
Ik speel geen verstoppertje meer achter mijn masker én mijn werk. Ik durf mij te laten zien aan de buitenwereld en durf mijzelf open te stellen over dat ook ik een mentale gezondheid heb en dat dat mij geen mindere therapeut maakt maar juist een menselijke therapeut.

Wat ik wil meegeven aan ieder is dat openheid een kracht is, ook al kan het ontzettend kwetsbaar aanvoelen. Ieder persoon is uniek en heeft zijn eigen mentale gezondheid. Openheid hierover kan als een domino effect levens veranderen in mijn opinie, want er blijft nog teveel onbesproken. Dag in dag uit probeer ik mezelf open te stellen voor anderen, maar ook voor mijzelf door even stil te staan bij mijn gevoel. Op die manier hoop ik dat mijn patiënten én mijn omgeving dit ook zullen doen. Voor mij persoonlijk begint zorgen voor anderen bij zorgen voor mezelf en het (soms angstaanjagend aanvoelende) praten over hoe het nou écht met je gaat is een eerste stap.

Valerie

Valerie pronk muziektherapie ymca nederland #ikbenOpen #ikbenopen #iamhwole iamwhole challenge mentale gezondheid

#ikbenOpen #ikbenopen #iamwhole iamwhole ymca nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *